ارتباط برقرار کردن با دستگاه از طریق کابل USBمی باشد. یک سر کابل USB به یکی از پورتهای کامپیوتر متصلمی شود و سر دیگر کابل به پورت mini-USB و یا mico-USB دستگاه تلتونیکا متصلمی شود. نصب نرم افزار VCP Driver برای ارتباط با دستگاه ضروری و لینک آدرس درایور هر دستگاه در کتابچه راهنمای دستگاه (USER MANUAL) ذکر شده است.
اگر پیام خطای “این ردیاب قبلا راهاندازی شده است” را دریافت میکنید، بررسی کنید که قبلا ردیاب شما راهاندازی نشده باشد. در صورت یکبار راهاندازی کردن ردیاب، امکان راهاندازی مجدد آن وجود ندارد.
دلیل این مشکل موارد زیر است:
برروی دستگاه login و password ست شده است.
قسمت Authorized phone number کانفیگ شده است و شماره تلفن مورد نظر در این لیست وجود ندارد.
فرمان یا پارامترهای آن به اشتباه وارد شده است.
سیمکارت مورد نظر شارژ ندارد.
دلیل این مشکل موارد زیرمی باشد :
دستگاه در آن منطقه آنتن ندارد.
مشکلی در نصب اولیه دستگاه وجود دارد.
دستگاه برروی حالت sleep و یا deep sleep رفته است پس باید خودرو را روشن کرد و یا صبر کرد تا دستگاه از این حالت خارج گردد و پس از ارسال دیتا مجدد به این حالت برود.
پارامتر min period بازه زمانی دریافت دیتا از ماهوارههای GPS را مشخصمی کند در حالی که پارامتر send period بازه زمانی ارسال دیتا به سمت سرور را مشخصمی کند.
پس از کانفیگ دستگاه حتما باید اطلاعات برروی حافظه فلش دستگاه ذخیره شود (save) . همچنین پس از خاموش و روشن کردن دستگاه، پروفایل مورد نظر باید برروی حافظه دستگاه بارگذاری شود (Load) .
ابتدا باید نرم افزار VCP Driver برروی سیستم نصب شود. ضمن اینکه باید از configurator هم ورژن دستگاه برای اتصال استفاده کرد. پس از اتصال کابل USB ، در صورتی که پورت مورد نظر شناسایی شود، در قسمت ports در device manager قابل مشاهده خواهد بود. پس از شناسایی پورت ، امکان اتصال به دستگاه فراهم خواهد بود.
بله. اکثر دستگاه های تلتونیکا برروی 2G کار می کنند اما مدل هایی همچون FM6320، FM3622، FM3612 از3G پشتیبانی میکند.
ویژگی priority ، اولویت ارسال پکت های AVL به سمت سرور را مشخص می کند.
در صورتی که priority برروی low ست شود به دلیل انتخاب حالت اولویت پایین، پکت ها هنگام ارسال داده های دیگر همراه با آن به سمت سرور ارسال می شوند.
در صورت انتخاب گزینه high ، پکت ها بلافاصله از طریق GPRS به سمت سرور فرستاده می شوند.
حالت panic نیز مشابه حالت high می باشد اما در صورتی که استفاده از GPRS مقدور نباشد پکت های AVL از طریق SMS ارسال می شوند.
ابتدا باید نرم افزار VCP Driver برروی سیستم نصب شود. ضمن اینکه باید از configurator هم ورژن دستگاه برای اتصال استفاده کرد. پس از اتصال کابل USB ، در صورتی که پورت مورد نظر شناسایی شود، در قسمت ports در device manager قابل مشاهده خواهد بود. پس از شناسایی پورت ، امکان اتصال به دستگاه فراهم خواهد بود.
امکان اتصال سنسورهای مختلفی به دستگاه های تلتونیکا وجود دارد. تعداد و نوع سنسورها بستگی به تعداد پورت های موردنظر برروی دستگاه دارد. بعنوان مثال ورودی های one-wire را می توان برای اتصال سنسور دما، وزن و Ibutton استفاده کرد. ورودی آنالوگ دستگاه را می توان برای اتصال سنسور سطح سوخت آنالوگ و وزن (آنالوگ) استفاده کرد. از ورودی های دیجیتال می توان برای اتصال سنسور دربها ، alarm buttons و Ignition استفاده کرد. همچنین از پورت های RS232 می توان برای اتصال سنسور سوخت LLS ، ال سی دی ، گارمین، RFID و غیره استفاده کرد.
در زمانی که امکان ارسال اطلاعات از طریق GSM مهیا نیست دستگاه بر اساس میزان حافظه داخلی دستگاه ، اطلاعات را log می کند و در زمان مناسب به سمت سرور ارسال می کند.
بلی. در دستگاه هایی که دارای باتری پشتیبان می باشند، می توان I/O مربوط به external voltage را فعال کرد تا در صورتی که برق دستگاه قطع شود ، event ایجاد شده را از طریق پیامک به شماره تعریف شده ارسال کند.
در صورت قرارگیری ignition source برروی power voltage ، اگر ولتاژ بین مقادیر low و high قرار گیرد ( معمولا بین ۱۳ تا ۳۰ ولت ) ، ignition در وضعیت ON قرار می گیرد.
در صورت قرارگیری ignition source برروی Digital input 1، اگر ِDin1=ON شود ignition=ON خواهد شد و اگر Din1=OFF شود ، ignition=OFF خواهد شد.
و در نهایت در صورتی که ignition source برروی Movement قرار گیرد، در صورتی که سنسور حرکتی ، حرکت را تشخیص دهد، Ignition=ON درنظر گرفته می شود و اگر سنسور، حرکت را ثابت لحاظ کند ، Ignition=OFF در نظر گرفته خواهد شد.
این مشکل می تواند به عوامل متعددی وابسته باشد. مهمترین عوامل این مشکل موارد زیر می باشد :
اتمام شارژ سیمکارت دستگاه.
بروز مشکل برای ماژول های GPS یا GSM.
هنگ کردن دستگاه و گیر کردن در آخرین موقعیت مکانی خودش که بیشتر مواقع با ارسال پیامک cpureset این مشکل حل می شود.
بروز مشکل در سمت برنامه receiver (دیکودر) نرم افزار.
– مسدود بودن پورت برروی فایروال سمت سرور
عدم کانفیگ صحیح دستگاه.
کانفیگ نادرست آی پی یا پورت برروی دستگاه
خاموش شدن دستگاه ( قطع برق دستگاه ).
نکته : در صورتی که شبکه GSM در مقاطعی دچار قطعی شود، دستگاه اطلاعات دریافت شده از ماهواره GPS را در حافظه داخلی خود ذخیره می کند و به محض پوشش دهی شبکه GSM ، اطلاعات ذخیره شده در حافظه داخلی دستگاه، به سمت سرور ارسال خواهند شد. اولویت خالی کردن اطلاعات حافظه داخلی دستگاه و ارسال آن به سمت سرور بر اساس کانفیگ Record settings مشخص خواهد شد. در صورتی که sorting برروی from newest تنظیم شود، از رکوردهای جدیدتر به سمت رکوردهای قدیمی تر عملیات ارسال انجام می شود و در صورتی که برروی from oldest تنظیم شود، رکوردهای قدیمی تر زودتر ارسال می شوند.
بطور کلی سه حالت می توان برای عملکرد عناصر I/O در نظر گرفت:
حالت غیر فعال: در این حالت که هیچ I/Oای فعال نشده است، پکت های AVL تنها حاوی اطلاعات GPS خواهند بود.
نکته: در صورتی که هر کدام از I/O ها فعال شوند شما می توانید از قسمت generate event مورد monitoring ویا دیگر موارد را انتخاب نمایید.
حالت monitoring : در هر پکت AVL اطلاعات I/O فعلی نیز همراه با مختصات GPS ارسال می گردد. در این حالت هیچ پکت AVL مستقلی ایجاد نمی گردد و اطلاعات I/O همراه با اطلاعات GPS در قالب پکت های AVL واحد به سمت سرور ارسال می شوند.
حالات دیگر: یک پکت AVL مستقل حاوی داده های مختصات GPS همراه با اطلاعات I/O در زمان وقوع event ایجاد می گردد.همچنین در این حالت امکان استفاده از SMS event نیز میسر می گردد
میزان زمان عملکرد باتری به عوامل متعددی از جمله دما ، فرکانس ارسال اطلاعات، ( از طریق GPRS یا SMS ) ،سن باتری، و دوره های زمانی شارژ و دشارژ باتری وابسته است. بطور متوسط عملکرد باتری در حالت sleep mode در حدود ۱۵ ساعت ، در حالت deep sleep mode در حدود ۱۳۷ساعت ، و در حالت عملکرد نرمال ( دریافت دیتا از ماهواره هر ۱۰ ثانیه، و ارسال ۴ رکورد به ازاء هر ۶۰ ثانیه ) در حدود ۲ ساعت و نیم می باشد.
با ارسال پیامک getgps شما میتوانید از وضعیت فعلی gps ، تعداد ماهواره های متصل به دستگاه ، طول و عرض جغرافیایی ، ارتفاع ، سرعت ( کیلومتر بر ساعت) ،جهت زمین ، تاریخ و زمان مطلع شوید.
برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر بر روی لینک راهنمای دستورات getgps در ردیاب های خودرو تلتونیکا کلیک کنید.
هر سنسور دما دارای 3 سیم به رنگ های قرمز ، مشکی و زرد است که برای اتصال آن به ردیاب باید سیم های مشکی و قرمز را به هم متصل کرده و به منفی و سیم زرد را به سیم 1wire اتصال دهیم .
یکی از دلایل اصلی نصب برعکس ردیاب در ماشین می باشد که در این صورت آنتن GPS به طرف پایین می باشد و قدرت سیگنال کاهش پیدا می کند.در این صورت GPS سیگنال کمتری دارد و برقراری ارتباط دچار اختلال می شود و باعث می شود که مکان اشتباه نمایش داده شود.
بله این ردیاب قابلیت نصب و راه اندازی OBD II را دارد و به صورت بلوتوث با هم در ارتباط هستند و اطلاعات را از طریق بلوتوث به ردیاب ارسال می کند.
بله این سری از ردیاب ها قابلیت نصب و راه اندازی ALLCAN , LVCAN را دارند و میتوانند اطلاعات را از ECU بخوانند.
بله در زمانی که دستور قطع برق به دستگاه اعلام میکنیم ردیاب کل سیستم برق را قطع می نماید اگراز طریق نرم افزار دستور وصل برق را انجام ندهیم برق خودرو همچنان قطع می ماند.
پارامتر 2000 : فعال نمودن GPRS
پارامتر 2001: ست کردن APN
پارامتر 2004: ست کردن DOMAIN
پارامتر 2005: ست کردن PORT
خیر . بعضی از ردیاب های خودرو دارای یک باطری داخلی است که بعد از قطع برق خودرو توسط باتری داخلی عمل ردیابی را به مدت 1 الی 2 ساعت انجام می دهد و به صاحب خودرو از طریق اس ام اس اطلاع می دهد که ردیاب و برق خودرو در اتصالشان دچار مشکل شده اند.